Wat is B2B?
B2B staat voor Business to Business. Dit is een zakelijk model waarbij de relatie tussen twee of meer bedrijven centraal staat. In een B2B relatie is het belangrijkste doel om producten of diensten aan andere bedrijven te verkopen, in plaats van aan een individuele consument.
Voorbeelden van B2B activiteiten zijn onder meer groothandel, productiebedrijven die grondstoffen verkopen, en bedrijven die gespecialiseerde diensten leveren aan andere organisaties. Het meest voorkomende voorbeeld van opdrachtgevers die gebruik maken van het Vedder B2B portal zijn bedrijven die hun producten aanbieden aan andere winkels.
Denk hierbij aan een juwelier die zijn/haar sieraden in de etalages van andere winkels wil presenteren. Het is voor de juwelier belangrijk dat geïnteresseerden kunnen inloggen in een persoonlijke en veilige omgeving om hun aankopen te doen. Via het B2B-portaal kan de juwelier zijn/haar zakelijke relaties beheren en voorzien van unieke content en direct advies kan geven.
Wat is B2C?
B2C staat voor Business to Consumer. Dit is een zakelijk model waarbij bedrijven producten of diensten rechtstreeks aan de consument verkopen. Binnen een B2C relatie is het bedrijf de verkoper en de individuele klant de koper.
Voorbeelden van B2C activiteiten zijn onder andere online winkels (webshops), fysieke winkels en restaurants.
Denk hierbij aan een juwelier die zijn/haar sieraden publiceert op een webshop en rechtstreeks (vaak per item) verkoopt aan de bezoekers van zijn/haar webshop. In het geval van een B2C webshop wordt er vaak geen formele zakelijke relatie opgebouwd en gaat het vaak om kleinere aankoopvolumes.
De meeste klanten die gebruikmaken van ons B2B portal hebben zowel een actieve B2C webshop als een zakelijk B2B-portal. Op deze manier verkopen ze individuele items aan consumenten en leveren ze hun producten aan een breed scala van winkels.
Wist je dat? Wij bij Vedder ook B2C webshops ontwikkelen. Plan gerust een demo als je onze expertise wilt inzetten voor een B2C webshop. Dan laten we tijdens de meeting onze B2C klantcases zien in plaats van onze B2B portals.
Wat is C2C?
Een ander zakelijk model wat we nog even willen benoemen is C2C. C2C staat voor Consumer to Consumer. Met dit model verkopen de consumenten producten of diensten direct aan andere consumenten, zonder de hulp of tussenkomst van een bedrijf.
Voorbeelden van C2C activiteiten zijn online platforms voor tweedehandsverkoop.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld Vinted. Vinted is een platform waar je je kleding kunt verkopen en ruilen. Om te kunnen starten met verkopen hoef je alleen de app te downloaden en je kleding te uploaden. Als je kleding verkocht is stuur je deze zelf naar de koper en ontvang je het geld.
Wist je dat? Wij bij Vedder ook C2C platforms ontwikkelen. Plan gerust een demo als je onze expertise wilt inzetten voor een C2C platform. Dan laten we tijdens de meeting onze klantcases zien.
Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen B2B en B2C?
Het verschil tussen B2B en B2C zit voornamelijk in het omgaan van zakelijke relaties en de doelgroep van de transacties. De grootste verschillen in het kort zijn:
Doelgroep
De doelgroep voor B2B bedrijven zijn andere bedrijven. Het gaat om verkopen van producten of diensten aan andere organisaties voor het vervullen van hun zakelijke behoeften.
De doelgroep voor B2C bedrijven zijn individuele klanten. Het doel is om producten of diensten direct te verkopen aan de eindgebruikers.
Besluitvorming
Besluitvorming binnen de B2B markt is vaak complexer en omvat meerdere belanghebbende binnen het bedrijf. De keuzes worden genomen op basis van zakelijke behoeften, efficiëntie en kosten.
Besluitvorming in de B2C markt is meestal simpeler en wordt vaak genomen door de bezoeker / klant zelf op basis van persoonlijke voorkeur, smaak en behoeften.
Aankoopvolumes
Bij B2B transacties gaat het vaak om grote aankoopvolumes, omdat bedrijven in bulk kopen om bijvoorbeeld hun voorraad aan te vullen of uit te breiden. Binnen ons B2B portal is het daarom ook mogelijk gemaakt om gemakkelijk items in bulk te bestellen.
Met B2C transacties gaat het vaak om kleinere aankopen. Dit komt omdat het product besteld wordt voor persoonlijk gebruik.
Klantrelatie
B2B relaties zijn vaak langduriger en gebaseerd op vertrouwen. B2B bedrijven bouwen zakelijke relaties op die gericht zijn op wederzijdse voordelen en langetermijnsamenwerking. Met het Vedder B2B portal ligt de focus op het verbeteren en uitbreiden van zakelijke relaties.
B2C relaties zijn vaak kort en krachtig. De relatie houdt op bij het leveren van een product of dienst. Natuurlijk wil je met een B2C webshop dat bezoekers blijven terugkomen, maar hun aankoop blijft afhankelijk van persoonlijke behoeften.
Marketing
Marketing en verkoop binnen B2B richten zich op informatie, demonstratie en waarde van het product. Je wilt als eigenaar van een B2B portal je zakelijke relaties overtuigen van jouw producten en waarom deze noodzakelijk zijn om aan te bieden aan hun klanten (die bijvoorbeeld een fysieke winkel bezoeken).
B2C marketing en verkoop richt zich vaak op emotie, merkbeleving en directe interactie.
Kenmerken van B2B
Mocht je nog twijfelen over het zakelijke model wat het best past bij jouw product, bekijk dan de volgende B2B en B2C kenmerken. Bekijk welke kenmerken aansluiten bij jouw product of dienst en op welke markt je je zou willen focussen.
Zakelijke klanten
De klanten binnen een B2B model zijn andere bedrijven. Dit kunnen bijvoorbeeld ondernemingen, kleine bedrijven, winkels en overheidsinstellingen zijn. Wij spreken uit ervaring als we zeggen dat het ontzettend veel energie geeft om je eigen product aan te bieden aan organisaties in plaats van één op één aan de consument.
Grotere aankoopvolumes
B2B verkopen omvatten vaak grote aankoopvolumes. Bedrijven kopen in bulk en het kan een enorm voordeel opleveren om jouw product per tientallen, honderdtallen of zelfs duizendtallen te verkopen.
Langere verkoopcyclus
De verkoopcyclus is vaak langer dan bij B2C markten. De besluitvorming over het verkopen van de producten duurt vaak langer en moeten worden afgesteld op de behoeften per zakelijke relatie.
Als jouw product unieke waarde heeft voor een bedrijf is het proces om per zakelijke relatie beslissingen te moeten nemen een creatief proces. Je kijkt binnen het portal welke producten, kortingen en informatie je per zakelijke relatie gaat aanbieden.
Kenmerken van B2C
Consumentgericht
B2C bedrijven zijn gericht op de behoeften, voorkeuren en ervaringen van de consument. Als je jouw product liever rechtstreeks aanbiedt aan de eindgebruiker, dan richt je je op de B2C markt.
Hou wel rekening met kleinschalige aankopen. B2C verkopen omvatten vaak kleinere aankoopvolumes dan B2B verkopen. Dit komt natuurlijk omdat de consument vaak maar aan één item behoefte heeft.
Online verkoopplatforms
E-commerce bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Veel B2C bedrijven maken de stap naar online, via websites, apps en andere digitale kanalen. Vaak kiezen deze bedrijven voor platforms zoals Shopify of Magento om de stap te maken. Zelf geven wij de voorkeur aan WooCommerce door de gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid en relatief lage kosten van het platform.
Reclame en marketing
B2C bedrijven maken vaan gebruik van massamedia, sociale media en andere kanalen om hun producten aan consumenten te promoten. Dit in combinatie met een breed scala aan verschillende producten.
Mocht je zelf maar 1 (soort) product aanbieden, dan zou je kunnen overwegen om voor een B2B portal te kiezen. Zo kun je jouw product aanbieden aan bedrijven die jouw product gemakkelijk kunnen opnemen in hun assortiment.
Wat is het doel van een B2B portal?
Hopelijk heb je door deze pagina geleerd wat B2B precies inhoudt. Maar wat is het doel van een B2B portal?
Het doel van een B2B portal is om een efficiënte digitale omgeving te bieden waarin bedrijven met elkaar kunnen communiceren, transacties kunnen uitvoeren en samenwerken.
Jij als eigenaar van een B2B portal kan jouw producten op een specifieke manier aanbieden en verschillende klanten voorzien van een op maat gemaakte service. Denk aan het aanbieden van unieke kortingen (op basis van klant, land of aantal).
Je maakt het voor jouw zakelijke relaties zo makkelijk mogelijk om grote aankopen te doen en gemakkelijk hun administratie bij te houden (denk aan facturen downloaden of bestellingen traceren via het portal).
Wat is het doel van een B2C webshop?
Waarschijnlijk heb je zelf al ervaring met het gebruik van een B2C webshop. Maar wat is het doel van een B2C webshop?
Het belangrijkste doel voor een eigenaar van een B2C webshop is het rechtstreeks verkopen van zijn/haar product aan de eindgebruiker (in dit geval via een online platform).
Jij als eigenaar van een B2C webshop zorgt voor een gebruiksvriendelijke webshop, waarbij de consument de mogelijkheid krijgt om producten vanuit huis of onderweg te bekijken, vergelijken en aan te schaffen.
Consumenten vinden jouw product omdat je online marketing en promotie toepast op het gebied van social media, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en e-mailmarketing.
Je communiceert direct met de consument en zij zullen je vragen stellen over de producten, het verwerken van de bestelling en het oplossen van problemen.
Als al deze punten je aanspreken, dan is het beter om de keus te maken voor een B2C webshop. Dat betekent niet dat je geen B2B portal kunt laten ontwikkelen en actief kunt zijn op beide markten. Het verschil tussen B2B en B2C is volgens mij wel duidelijk, maar beide modellen hebben krachtige voordelen en kunnen leiden tot succes.
Waarom kiezen voor Vedder B2B?
Vedder levert een compleet pakket om jouw B2B onderneming tot een succes te maken. Maar dat is nog niet alles, we luisteren altijd naar jouw specifieke behoeften en zijn bereid om op maat gemaakte functies toe te voegen. Dit alles voor een vooraf afgesproken vaste prijs.
De voordelen van Vedder B2B
- Beoordeeld met een 9.3
- 100+ bedrijven maken gebruik van Vedder
- Geen terugkerende kosten
- Een relatief lage éénmalige investering
- Geen functionele beperkingen
- Vedder is een meertalig portal
- Maatwerk is altijd mogelijk
- 100% zelf te beheren
- Gratis overstapservice
- Live in 4 weken
Wil je sparren over welke markt het beste bij jouw product past?
Wil je het eens hebben over welke markt het beste past bij jouw product? Of wil je meer weten over het verschil tussen B2B en B2C?
Bij Vedder hebben we zowel expertise in B2B én B2C, en kunnen we je tal van voorbeelden laten zien. Je kunt een gratis demo plannen en dan krijg je ruim de tijd om met ons kennis te maken en al je vragen te stellen. Tot snel!
Veelgestelde vragen
Wat is in het kort het verschil tussen B2B en B2C?
B2B (Business to Business) zijn zakelijke transacties tussen bedrijven, waarbij producten of diensten aan andere bedrijven worden verkocht.
B2C (Business to Consumer) is het verkopen van producten of diensten direct aan individuele consumenten.
Korter.
B2B is bedrijf-naar-bedrijf, en B2C is bedrijf-naar-consument.
Mand.
Geven jullie advies bij het kiezen tussen B2B of B2C?
Zeker! Ons product is gericht op het bieden van een B2B portal oplossing voor WooCommerce, maar wij hebben ook veel ervaring met het ontwikkelen van B2C webshops en kunnen je tal van voorbeelden laten zien.
Bij al onze producten houden we rekening met gebruiksvriendelijkheid, snelheid, veiligheid en technische optimalisatie voor online marketing.
Kunnen jullie mij ook helpen met online marketing?
Natuurlijk! Wij werken samen (en voor) één van de beste online marketing bureaus van Nederland. Zij geven ons wekelijks advies en bieden diensten aan op het gebied van SEO, SEA, content en social media.
Als je bij ons kiest om een portal of webshop te laten ontwikkelen, dan weet je zeker dat jouw product bij de juiste partij terecht komt.
Ik heb al een B2C webshop en ik wil een B2B portal laten ontwikkelen. Kan dat?
Uiteraard. Als je al een B2C webshop hebt en je wilt de stap maken naar de B2B markt, dan helpen we je met het ontwikkelen van het portal. Wij importeren al je data vanaf je B2C shop en zorgen ervoor dat het design van je bedrijf netjes verwerkt wordt.
Op die manier herkennen zakelijke klanten je portal gelijk en kun je direct beginnen met het draaien van extra omzet.